Sunday, September 26, 2010

Ülesanne 3.

IT roll erivajadustega inimestele.



Puudeid võib jagada nägemis-, kuulmis-, liikumis-, arengu-, kõne-, koordinatsiooni- ja liitpuueteks. Arvuti kasutamise vajadused ning eripärad sõltuvad inimese puudest. Tõsiasi on aga see, et paljudele puudega inimestele on internet tihti aken välismaailma, seega on väga tähtis et infotehnoloogias mõeldakse ka erivajadustega inimestele ning antakse ka neile võimalus internetist saadavat informatsiooni kätte saada. Enda essees keskendungi erinevatele viisidele, kuidas on nägemis- ja kuulmispuudega inimeste jaoks arvuti kasutamist hõlpsamaks tehtud.

Kuna infotehnoloogia teeb erivajadusega inimeste elu oluliselt lihtsamaks ja mitmekülgsemaks, siis arvutispetsialistid on välja töötanud mitmeid viise, et internetist saadav info oleks kõigile kättesaadav. See võimaldab kõigil ühiskonnaelust ühtmoodi osa saada. (Kikkas, K. 2009)

Nägemispuudega inimeste jaoks on sobivad võtted näiteks sättida vaeteated ja menüüd kindlatesse kohtadesse, siis on neid märksa kergem tähele panna. Lisaks suurendatakse tihti ka hiirekursorit, see aitab vaegnägijatel samuti arvutis hõlpsamini orienteeruda. Kui neid meetmeid kasutada, siis teab erivajadusega inimene, kuhu veateated ja menüü ilmuvad ja ta elu on märksa lihtsam.
Ka pimedatele on mõeldud- nende jaoks on olemas ekraanilugemisseadmed, mille ülesanne on muuta ekraanipilt kõneks. Ekraanilugeja on enamasti tarkvarasüsteem, mis püüab tuvastada ekraanile kirjutatud teksti. Tulemus saadetakse kas kõnesüntesaatorile (heliväljund), punktkirjamonitorile või -printerile. Parimaks lahenduseks nägemispuudega inimesele oleks Apple i arvutid, mis sisaldavaid täismahulist ekraanilugejat. Kuid nende hinnada on väga kõrged. Väga vähesed saavad neid endale lubada.(Kikkas, K. 2009)

Kuulmispuudega inimestel tuleb materjal, mis on heliline, muuta hoopsiki visuaalseks. Üldjuhul kasutatakse sellist võtet inimestega, kes on täiesti kurdid. Kuulmispuude korral on olukord vastupidi. Inimestel, kellel on kergem kuulmisvaegus ja probleemid näiteks helide eristamisega, tuleb võtta kasutusele kõrvaklapid. Nimelt tuleb kurdil inimesel muuta heliline materjal visuaalseks. Helide eristamisraskusega inimesel tuleb jällegi appi võtta kõrvaklapid.

Kokkuvõtteks võib leida, et tänapäeval on tehnoloogia üsna palju arenenud ja tänu sellele saavad ka kuulmis- ja nägemispuuetega inimesed kasutada internetti ning tänu sellele on ka nemad „välismaailmaga“ ühendatud ja saavad enamused oma vajalikest asjaajamistest arvuti teel ära tehtud.


Kasutatud allikad:

Kikkas, K. 1995, Erinevatest puudeliikidest ja nende problemaatikast http://www.kakupesa.net/kakk/PIIT/r2.html#Esimene, 26.09.10

http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/IT_ja_erivajadused, 26.09.10

1 comment:

  1. Teie essee algus on hästi huvitav, kuid siis teete valiku ja keskendute kitsale osale. Nimelt hakkate tehnoloogiaid kirjeldama, mida erineva puudega inimesed vajavad. Aga kas siinkohal ei teinud te viga, küsimus on ju IT rollis, mitte vahendites? Missuguseid võimalusi IT annab tänapäeval erivajadustega inimestele laiemas plaanis on jäänud teil käsitlemata? Õppimisvõimalused, suhtlemine, töö, kuidas? Viimast oleks soovinud enam antud esseest lugeda! Veel soovitan teil olla iseenda suhtes nõudlikum, ärge eksige õigekirjaga! Uskuge mind, vead hakkavad kergelt külge, aga neist lahti saada on väga raske!

    ReplyDelete