Thursday, November 4, 2010

Ülesanne 6.

Otsustasin analüüsida suhtlusportaali Orkut. Kindlasti on see suhtlusportaal analüüsijate hulgas väga populaarne, kuid otsustasin lisaks tavalisele analüüsile vaadata Orkuit ka veidi teistsuguse nurga alt ja võrrelda seda portaali tema ühe suurima konkurendi- Facebookiga.
Alustan oma analüüsi üldise informatsiooniga Orkuti kohta, seejärel analüüsin antud suhtlusportaali neljast erinevast aspektist- Isiklik informatsioon, Kohalolek, Suhted ja Jagamine. Lõpetuseks võrdlen Orkutit ja Facebooki.
Üldinfo:
Orkut on Google'i poolt arendatav suhtlusvõrgustik, mille eesmärgiks on olla kohaks, kus kasutajad saavad uute sõpradega kohtuda ja omavahel suhelda. Lisaks on seal olemas ka community'd ehk kogukonnad, mis ühendavad erinevaid kasutajaid. Kuni 2006. aasta oktoobrini sai orkutiga liituda ainult siis, kui olemasolev kasutaja kutsus. Nüüdseks pole liitumiseks kutset vaja.Sait hakkas tööle 22. jaanuaril 2004.(http://et.wikipedia.org/wiki/Orkut).

Isiklik info-
Orkutis on igal inimesel oma nimi, mille järgi teda saab võrgus üles leida. Pole kohustuslik panna oma ees- ja perekonnanime, võib panna ka näiteks oma hüüdnime, et varjata oma tegelikku identiteeti. Profiili on võimalik kirjutada oma suhtestaatus, hobid, poliitilised vaated, huumor, lemmikfilmid, lemmiktoit jne.
Kohalolek – Orkutis saab eristada inimesi, kes on hetkel lehel aktiivsed ja kes on eemal või offline sotsiaalvõrgustikku ehitatud messengeri olekute abil. Seega pole vaja inimestega tavamessengeris suhelda, seda saab ka otse orkutis teha. Lisaks on võimalik sõpradele ka „scrappida“ ehk teateid kirjutada. Võimalus on ka tavakirja saata.
Suhted – Orkutis saab iga inimene ise endale sõpru valida. Seega on võrgustik suhteliselt turvaline, iga inimene sinuga suhelda ei saa. Ainult need, kelle oled enda sõbraks aksepteerinud. Sõbrad saab asetada erinevatesse kategooriatesse (sõbrad, parimad sõbrad, töökaaslased, sugulased)
Jagamine – Orkutis on jagamiseks palju erinevaid võimalusi. Jagada saab fotosid nii endast kui ka asjadest/kohtadest/hobidest ja muust, mis inimese jaoks tähtis on. Lisada on võimalik ka erinevaid videosid, olgu need siis filmitrailerid, muusikavideod või isetehtud koduvideod. Olemas on ka kommuunid, kus saab jagada teemakohaseid ideid ja isiklikke arvamusi.

Orkut VS Facebook:

Otsustasin, et võrdlus Facebookiga oleks asjakohane, sest viimasel ajal olen täheldanud, et paljud minu sõbrad- tuttavad on Orkutist Facebooki „üle kolinud“. Seega võib öelda, et Facebook on Orkuti üks suurimaid konkurente. Ka mina ise olen hakanud Facebooki rohkem kui Orkutit külastama. Üldjoontes on Facebookis ja Orkutis vägagi sarnased funktsioonid ja võimalused, kuid Facebooki suhtluskeskkonna lisarakendusteks on ka mängud ja erinevad meelelahutuslikud testid, mida enamik kasutajatest vägagi usinalt kasutavad. Need lisad võivad tunduda esmapilgul küll väiksed ja tähtsusetud, kuid tegelikkuses on neil kasutajate juurdemeelitamisel suur mõju. Ka Facebooki kujundus on minu arvates ilusam kui Orkutil. Taustavärv on selgem ja fotoalbumid, informatsioon ja videod on palju loogilisemalt asetatud ning kergemini kättesaadavad. Ka Facebooki on lisatud messengeri- tüüpi rakendus, seega on ka selles suhtlusportaalis väga kerge sõprade-tuttavatega suhelda. Veel üheks Facebooki eeliseks Orkuti ees on see, et Facebookil on rohkem kasutajaid ning see on maailma mastaabis tuntum ja laialtlevinum kui Orkut. Praegusel hetkel tundub, et Orkuti kunagised hiilgeajad on läbi ja üha rohkem inimesi hakkab just Facebooki kasutama.

Kasutatud kirjandus


1. http://et.wikipedia.org/wiki/Orkut (04.11.2010)
2. Kaido Kikkas (2010). Haridustehnoloogia ja erivajadustega inimesed/Internetisuhtlusest
3. http://www.orkut.com/About.aspx (04.11.2010)

No comments:

Post a Comment